Zo doe je dat!


Wijn bewaren en serveren

Zorg voor de wijn

De meeste wijnen kunnen wel tegen een stootje. Echt jonge wijn kan dagenlang meehobbelen in de auto, op de achterbank liggen bakken in de zon, daarbij bijna doodvriezen in de ijskast en dan nog redelijk, had betere gekund, drinkbaar zijn. Een iets specialere wijn is veel lekkerder als je hem met respect behandelt. Hoe ouder de wijn, hoe voorzichtiger je ermee moet omgaan.

 

Een alledaagse wijn moet uit het zonlicht en ver van de kachel liggen. Dat is het enige wat telt. Voor de meeste wijnen geldt dat het recentste wijnjaar het beste is. Bijna alle moderne wijnen kun je drinken zodra ze in de schappen van de winkel liggen. Het bewaren van goede unieke wijnen vereist meer aandacht. De echte wijnkelder heeft een ideale gelijkmatige temperatuur en is donker, vochtig en stil. Hoe koeler de plek, hoe langzamer de wijn zich zal ontwikkelen. De ideale temperatuur ligt tussen de 10 en 13 graden Celsius. Voorkom daarbij grote temperatuurschommelingen om de wijn goed en langzaam volwassen te laten worden.

 

Heb je geen wijnkelder? Gebruik gewoon een hoekje in de garage of de ruimte onder de trap als wijnopslag!

 

 


Temperatuur

Uiteraard is de temperatuur van de wijn erg belangrijk voor de smaak. Het is beter om de wijn iets te koud te serveren, want je kan altijd nog het glas met je handen verwarmen. Zet alleen niet de wijn voor de open haard of in de vriezer om de temperatuur te veranderen.

 

De meeste rode wijn is het lekkerst als hij op kamertemperatuur geserveerd wordt. Dit is rond de 15 °C. Hoe warmer de wijn, hoe beter de aroma's naar voren komen en hoe minder hij naar tannine en zuur smaakt. Je kan het beste voor het openen van een fles rode wijn uit de kelder, de wijn enkele uren laten acclimatiseren in de ruimte waar hij gedronken wordt.

 

Rosé daarentegen moet altijd gekoeld worden en voor een lichte, fruitige, sappige rode wijn is een klein uurtje koelen lekker!

 

Witte wijn kan het beste gedronken worden op een temperatuur van 10 tot 12 °C. Leg de wijn daarom ongeveer twee uur in de koelkast. Als er geen tijd voor is, vul dan een wijnkoeler met ijs en doe er water bij! De wijn koelt dan veel sneller dan alleen in ijs. 

 

Er zijn uitzonderingen bij witte wijnen. De wat 'geurigere' wijnen moet je niet langer dan een uur in de koelkast laten liggen, anders gaat dit ten koste van hun aantrekkelijke notigheid!


Wijnglas

Een laatste tip is om de wijn in mooie grote glazen te serveren. Vul de glazen tussen een derde en de helft, zodat alle aroma's vrij kunnen komen in het glas. Het zou natuurlijk zonde zijn als deze zouden vervliegen. Gebruik daarom tulpvormige glazen, want daarin blijven de aroma's  beter bewaard.

 

Bovendien met het glas helder en doorzichtig zijn om de kleur van de wijn te kunnen zien. Was de glazen altijd met de hand af en dat je alle zeepresten goed wegspoelt. Nog beter is om helemaal geen zeep te gebruiken.

 

Bij een bepaalde wijn hoort ook een bepaald wijnglas. Het is zelfs zo dat een wijn anders kan smaken als je deze in een ander type wijnglas schenkt. Maar daar later meer over. Houd ons blogpagina in de gaten, aangezien wij hier later op terug komen!


Inspiratie voor deze blog hebben wij gehaald uit de Wijnencyclopedie.

Reactie schrijven

Commentaren: 0